Wat is maca?

Hoog in de Andes groeit op kilometers hoogte in het berglandschap een oersterke plant, waarvan de vroegste bergvolkeren en Inca’s de krachten al erkenden. Maca groeit daar in het barre berglandschap, dat wegens te felle zon, stevige wind en temperaturen rond het vriespunt, niet voor andere planten geschikt is. 

Om zich te beschermen tegen deze extreme omstandigheden maakt maca heel wat beschermstoffen aan die ook voor onze gezondheid interessant kunnen zijn. De inhoudsstoffen van deze wortelknol zijn bijzonder en helpen om onze stressbestendigheid en weerbaarheid te verhogen. Bovendien heeft maca een positieve werking op het uithoudingsvermogen en de geest.

Wat is maca?

Maca is een knolgewas afkomstig van Lepidium meyenii. Het is een lid van de familie van de kruisbloemigen (Brassicaceae), net als broccoli, spruiten of boerenkool. In de Andes wordt het gebruikt als voedingsgewas, maar de lokale bevolking is ook vertrouwd met de medicinale waarde van de plant.

De delen die onder de grond zitten (verdikte hypocotylen) worden vers of gedroogd gegeten. Maca bestaat in 3 variëteiten: geel, rood en zwart. Echter, het zaaien van een rood zaadje bvb. geeft geen garantie op een rode macaknol.

Maca is tevens een gekend superfood en daarom ook verkrijgbaar in poedervorm. Het poeder van de gedroogde wortels kun je toevoegen aan water, (plantaardige) melk, vruchtensap of shakes en smoothies.

Wat zijn de voordelen van maca?

  • Verhoogt de weerbaarheid tegen stress en vermoeidheid: dit heeft maca te danken aan zijn adaptogene werking. Dat betekent dat je energieniveau en je stressniveau worden gereguleerd tot normale waarden.

 

  • Biedt natuurlijke vitaliteit voor lichaam en geest: verbetert de uithouding bij zowel fysieke en mentale prestaties.

 

  • Bevordert detoxificatie: door de reiniging van de lever te ondersteunen. Hierbij worden de afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd via de urine.

 

  • Boost voor libido en vruchtbaarheid: het verbetert de spermakwaliteit (in volume, beweeglijkheid en aantal spermatozoïden) en verhoogt het gehalte luteïniserend hormoon (LH) tijdens de fase vlak voor de eisprong.

 

  • Vermindert menopauzale symptomen: door het normaliseren van de hormoonspiegels.

Waar komt maca vandaan?

Maca is afkomstig uit het Andesgebergte in Peru. De extreme condities in de Andes spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van de actieve bestanddelen van maca. Aan de universiteit van Praag hebben onderzoekers maca geanalyseerd die werd gekweekt in serres of op velden in Tsjechië. Er werden beduidend minder macamiden (kwaliteitsmerkers van maca) in de oogst terug gevonden.

Hoeveel maca per dag?

Beperk het gebruik van macapoeder tot ongeveer 1 soeplepel per dag. Dit is 5 à 15 g per dag.

Maca producten

Recepten met maca