Op zoek naar de oorsprong van maca
Op meer dan 4000 m hoogte vonden we echte Peruviaanse maca (Lepidium meyenii). Maca, gebruikt in Maca powder, Superboost en MacaQuik®, groeit daar in het barre berglandschap, dat wegens te felle zon, stevige wind en temperaturen rond het vriespunt, niet voor andere planten geschikt is. Om zich te beschermen tegen deze extreme omstandigheden maakt maca heel wat beschermstoffen aan die ook voor onze gezondheid interessant kunnen zijn.
Maca is een knolgewas afkomstig van Lepidium meyenii en wordt in de Andes nog altijd gebruikt als belangrijk voedingsgewas dat bovendien talrijke fytonutriënten bevat. De macaknollen kunnen vers of gedroogd gegeten worden. Zelfs de Inca’s kenden al de rijkdom van deze wortel, een uitzonderlijk stimulans voor lichaam en geest, en gaven maca aan hun krijgers voor ze ten strijde trokken.
Maca bestaat in 3 variëteiten: geel, rood en zwart. Echter, het zaaien van een rood zaadje bvb. geeft geen garantie op een rode macaknol. Daardoor is macapoeder meestal een mix van de 3 soorten.
De extreme condities in de Andes spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van de actieve bestanddelen van maca. Aan de universiteit van Praag hebben onderzoekers maca geanalyseerd die werd gekweekt in serres of op velden in Tsjechië. Er werden beduidend minder macamiden (kwaliteitsmerkers van maca) in de oogst terug gevonden.