Balans en energie met Maca
Hoog in de Andes groeit op kilometers hoogte in het berglandschap een oersterke plant, waarvan de vroegste bergvolkeren en Inca's de krachten al erkenden. Maca is de enige plant ter wereld die verbouwd wordt op grote hoogten tot wel 4200 meter. De voedingswaarde van de wortelknol is bijzonder groot en bovendien heeft maca een positieve werking op het uithoudingsvermogen en de geest.
Adaptogene werking van Maca
Van de oude Inca's tot de moderne, gestresste mens, iedereen heeft baat bij het gebruik van maca. Net als bij ginseng wordt de werking ook wel als adaptogeen omschreven. Dat betekent dat je energieniveau en je stressniveau worden gereguleerd tot normale waarden. Ook de hormoonbalans kan op deze manier profiteren van maca; zowel bij een tekort als een teveel wordt de hormoonproductie aangepast. En wanneer je hormoonspiegels in orde zijn, ben je optimaal in vorm!
In de Andes heeft maca mede hierdoor de status van vruchtbaarheidsvoedsel gekregen en is het populair bij vrouwen die zwanger willen worden. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor, maar aangezien je superfoods zonder bezwaar dagelijks kunt gebruiken, kan het de moeite waard zijn het een tijdje te proberen. Een andere belangrijke werking van maca is de reiniging van de lever waarbij de afvalstoffen uit het lichaam worden afgevoerd via de urine.
Wanneer je hormoonspiegels in orde zijn, ben je optimaal in vorm!
Rijke voedingsbron
Biotona Maca bestaat uit koolhydraten (ca. 60%), eiwitten (10%), vetten (2%), vezels, aminozuren, onverzadigde vetzuren en sterolen. Ook bevat het poeder talrijke mineralen als calcium, kalium, ijzer, koper en zink en vitamines, zoals vitamine C, B1, B2, B6, B12 en foliumzuur. Voor dagelijks gebruik wordt een hoeveelheid van 5 tot 15 gram aanbevolen.
Recepten met maca
Hieronder vind je twee recepten met maca; een stevige smoothie met pindakaas voor extra power en een maca latte voor een goede hormoonbalans!