Wat zijn superfoods?

Superfoods

Uitzonderlijk rijk aan essentiële voedingsstoffen en fytonutriënten

Superfoods zijn een selectie van vruchten, zaden en planten(delen) die van nature een rijk voedingsprofiel bezitten. Ze zijn vaak afkomstig uit verre uithoeken van de wereld, maar je vindt ze net zo goed in Europa. Meestal groeien ze in het wild op extreme plaatsen met een streng klimaat, zoals hooggebergtes, in de jungle of in woestijnachtige gebieden. Daarom bevatten ze vaak een bijzonder hoge concentratie natuurlijke afweerstoffen, met name fytonutriënten die het immuunsysteem van de plant vormen. Superfoods zijn erg voedzaam omwille van de hoge densiteit aan essentiële nutriënten. Ze geven onze gezondheid een enorme boost.

Enkele superfoods uitgelicht:

Wat is matcha?
Wat is spirulina?
Wat is maca?
Wat is cacao?

Raw of living food

Voedsel dat minimum aan bewerkingen onderging en niet boven de 42°C is verhit

Raw of living food, is voedsel waarin alle vitale voedingsstoffen nog aanwezig zijn. Om deze vitale voedingstoffen te behouden mag raw of living food niet boven 42°C verhit worden en slechts een minimum aan bewerkingen ondergaan. Stop je bijvoorbeeld een levend zaadje of een verhit zaadje in aarde, dan zal enkel het onverhitte zaadje kunnen ontkiemen en nieuw leven voortbrengen. Het verhitte zaadje bevat wel nog wat voedingsstoffen, maar kan geen leven meer voortbrengen. Een volwaardige, zo min mogelijk bewerkte, niet verhitte plantaardige voeding leidt steeds tot het minste verlies aan voedingswaarde. Bij verhitting treden bovendien tal van chemische reacties op en worden soms (kankerverwekkende) toxische stoffen gevormd.

Waarom superfoods eten?

Ze bieden een brede waaier aan essentiële voedingsstoffen

Superfoods bieden een brede waaier aan essentiële voedingsstoffen. In combinatie met een evenwichtige voeding zorgen ze voor een gezonde levensstijl. In gedroogde vorm zijn ze makkelijk te vinden, terwijl de verse producten niet altijd het hele jaar beschikbaar zijn. De verse superfoods die uit verre landen afkomstig zijn, geraken ook niet altijd makkelijk tot bij ons, waardoor al een groot deel van hun voedingswaarde soms al verloren is gegaan wanneer ze op ons bord liggen. Gedroogde superfoods consumeren is dan de oplossing, zij blijven bovendien ook een veel langere tijd houdbaar. De aanwezigheid van (fyto)nutriënten in geconcentreerde vorm is vooral aantrekkelijk voor mensen met een actieve levensstijl. Deze extra portie nutriënten kan heel eenvoudig aan het dieet worden toegevoegd.

Superfoods kunnen gemakkelijk onze dagelijkse behoefte aan groenten en fruit dekken of aanvullen. Hun voedingsprofiel is veel beter dan dat van verwerkte of geraffineerde voeding, die tegenwoordig helaas steeds meer ruimte inneemt in de winkelrekken.

Superfoods dragen op een belangrijke manier bij tot een gezond eetpatroon, maar mogen geen alibi zijn voor ongezonde eetgewoontes. Het blijft ontzettend belangrijk om een evenwichtig voedingspatroon te hebben en op die manier alle noodzakelijke voedingsstoffen op te nemen. Geen enkel voedingsmiddel kan alles leveren wat ons lichaam nodig heeft. Superfoods zijn wel heel goede bronnen van essentiële voedings- en beschermstoffen, en zijn een ideaal hulpmiddel om aan een actieve levensstijl een extra gezonde toets toe te voegen. Het grote voordeel van superfoods is dat je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt om een grote hoeveelheid essentiële voedings- en beschermstoffen op te nemen.

WAT DOEN SUPERFOODS VOOR JE LICHAAM?

Ze dragen bij aan een gezonde levensstijl

Als we onevenwichtige voeding eten en blootgesteld worden aan toxinen (door een vervuild milieu, geneesmiddelengebruik, blootstelling aan zware metalen…), wordt ons lichaam erg belast.

Onze lever ontgift dagelijks ons bloed en minimaliseert de belasting voor ons lichaam. Alle afval- en ballaststoffen worden uit het lichaam afgevoerd via de lever en de darmen. Daarnaast filteren onze nieren het circulerende bloed en verwijderen ze de meeste ongewenste en schadelijke stoffen. Wanneer deze natuurlijke reiniging moeizamer gaat en ons lichaam uit balans raakt, kunnen allerlei symptomen ontstaan zoals moeheid, lusteloosheid, een vale teint, terugkerende verkoudheden, huiduitslag en mentale dipjes. Een inwendige reiniging of ontgifting helpt om overbelasting van de organen tegen te gaan en meer energie te krijgen. Je zuivert je lichaam dan van toxische stoffen.

Hart- en vaatziekten en kanker staan respectievelijk op de eerste en tweede plaats van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Regelmatige consumptie van groenten en fruit staat in verband met een verminderd risico op chronische ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

Superfoods zijn ontzettend rijk aan antioxidanten (ze hebben hoge ORAC-waarden). Antioxidanten kunnen schadelijke vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren en hun nefaste invloed voorkomen. Zo worden onze cellen beschermd, wat helpt om je lichaam jong te houden.

HOE GEBRUIK IK SUPERFOODS?

Laat je inspireren om zelf met superfoods aan de slag te gaan

Superfoods zijn een perfecte aanvulling op onze dagelijkse voeding. Op onze blog kan je verschillende recepten, facts en tips & tricks terugvinden. Wees creatief!