Hoe gebruik je moringa poeder?
Moringa bladeren, jouw dagelijkse health & beauty booster
Biotona Moringa Powder is het gedehydrateerde bladpoeder van biologisch geteelde bladeren van de moringaboom. Deze snelgroeiende boom gedijt goed in droge (sub)tropische gebieden in Afrika en India en wordt daar gebruikt als voedselbron en voor medicinale doeleinden.
Andere benamingen voor de moringaboom zijn Tree of Life, Miracle Tree en Saviour for the Poor. Terecht, want de bladeren van de moringaboom hebben een buitengewone voedingswaarde en worden zelfs ingezet om ondervoeding tegen te gaan bij hongersnood. Moringabladeren bevatten bijvoorbeeld wel 12 keer zoveel ijzer dan spinazie en worden ook wel Afrikaanse spinazie genoemd! Wat kunnen wij allemaal doen om van dit supergezonde poeder te genieten?
↪ Lees hier eerst alles over moringa
Moringathee: cafeïnevrije koffievervanger
Van Biotona Moringa Powder kun je bijvoorbeeld een heerlijke thee bereiden door deze met water te vermengen. Het poeder is – net als matcha – gemaakt van de pure bladeren en is niet bewerkt waardoor alle gezonde voedingsstoffen optimaal bewaard blijven.
Voor een kop moringathee voeg je een koffielepel poeder in een bowl of mok en meng je er al roerend een beetje gekookt water bij. Goed doorroeren en daarna pas meer heet water toevoegen. Voeg er voor extra smaak wat citroensap, munt en/of honing aan toe en je hebt een cafeïnevrije koffievervanger.
Moringathee zit boordevol antioxidanten, mineralen en proteïnen en is een krachtige beauty-boost thee die de gezondheid van de huid en de natuurlijke zuivering van binnenuit bevordert.
Inspiratie nodig? Probeer eens deze moringathee met matcha:
↪ Recept: Moringa & matcha thee
Water en sap met moringa
Je kunt moringapoeder ook door koud water mengen waarbij je op dezelfde wijze te werk gaat als bij de thee. Voeg er voor een verfrissend effect wat ijsblokjes bij.
Ook in vruchten- en groentesappen (wortel, biet) is moringa gemakkelijk te verwerken voor een extra gezonde boost. Je smoothie verrijk je met een lepel moringa tot een ware gezondheidsdrank met bijzonder hoge voedingswaarde.
Voeg moringa toe aan sauzen en soepen
Moringa heeft een zachte smaak en is ook in tal van warme gerechten te gebruiken. Roer het op het laatst door warme sauzen en soepen, bijvoorbeeld door de groentesoep.
Ook in koude sauzen of soepen is het goed te gebruiken, denk hierbij bijvoorbeeld aan hummus, guacamole, sladressing of een zomerse gazpacho.
Verrijk je guacamole met moringa:
Bakken met moringapoeder
Moringapoeder kan je ook gemakkelijk toevoegen in bakrecepten. De extra groene kleur krijg je er gratis bij. Wat dacht je van een gezond groen moringabroodje of lekkere groene pannenkoekjes?
Brood en taco’s
↪ Taco's met courgetten en moringa
Hoeveel moringa per dag?
Het gedehydrateerde bladpoeder is zeer geconcentreerd. Het lichaam moet hieraan wennen en daarom is het verstandig om het gebruik op te bouwen van 5 tot maximaal 15 gram per dag.
Welke gezonde stoffen bevatten moringabladeren?
Moringa is rijk aan proteïnen en bevat hoge doseringen van talloze fytonutriënten als:
- Vitamine A, B-complex, C en E
- Zink, koper, selenium, calcium, ijzer, fosfor, mangaan, magnesium, kalium en zwavel
- Chlorofyl, caroteen en vele essentiële aminozuren. (18 van de 20 bekende aminozuren)
- Omega-3, -6 en -9 vetzuren
- Antioxidanten
Beautytip:
Voeg eens een lepel moringapoeder toe aan je natuurlijke (klei)masker of gebruik het voor een zelfgemaakt gezichtsmasker of een natuurlijke scrub. Moringa werkt dankzij de antioxidanten, vitamines en mineralen anti-aging. De zuiverende werking van moringa helpt tegen acne en bestrijdt ontstekingen.