Wat is spirulina?
Spirulina-algen leven al miljoenen jaren in oceanen, rivieren en meren. Spirulina was een van de eerste levende organismen op aarde en gaat nog steeds mee. Algen vormen dan ook de basis van alle voedselketens in het waterig milieu. Dankzij hun enorm rijke voedingswaarde doen ze dienst als voeding voor heel wat waterdieren. Maar ook voor ons bieden ze talrijke voordelen!
Wat is spirulina?
Spirulina is een minuscule blauw-groene alg die vooral leeft in zout water. Het heeft zijn naam te danken aan zijn spiraalvormige uitzicht onder de microscoop.
Hoewel het een micro-alg is, heeft het wel een méga-power! Zijn voedingswaarde is dan ook fenomenaal. Spirulina is de meest geconcentreerde plantaardige eiwitbron (60-70%!) op aarde en daarmee zeer gewild bij veggies en vegans. Het feit dat hij alle aminozuren in de juiste verhouding bevat en ook rijk is aan essentiële aminozuren, maakt het plaatje helemaal compleet.
De micro-alg herbergt ook een molecule die alleen voorkomt in blauw-groene algen, namelijk fycocyanine. Het is een blauw pigment met een krachtige antioxidatieve werking.
Zijn groene kleur heeft het dan weer te danken aan het aanwezige bladgroen of “chlorofyl”. Dit een stof waarmee planten zonlicht omzetten in energie.
Voorts heeft spirulina een uitzonderlijk hoog bèta-caroteen gehalte en bevat het ook gemengde carotenoïden (waaronder zeaxanthine), heel wat vitaminen en een bom aan mineralen. Alsof dat nog niet compleet genoeg is, kan het lijstje nog verder aangevuld met het antioxidantenzym S.O.D. In het lichaam houden antioxidanten de cellen en weefsels gezond omdat ze beschermen tegen oxidatieve schade (schade door agressieve zuurstofdeeltjes, Engels voor zuurstof: oxygen).
Samen met bernagie, teunisbloem en zwarte bes is spirulina tot slot een zeldzame bron van GLA, een omega 6 onverzadigd vetzuur.
Je kan stellen dat spirulina een gezonde toevoeging aan de dagelijkse voeding is en dus ook de benaming superfood waard is.
Wat zijn de voordelen van spirulina?
- Is een bron van eiwitten: spirulina bevat tot 70% vegetarische eiwitten. Ideaal voor sporters, opgroeiende kinderen of bij herstel na ziekte. Wanneer de nood aan eiwitten hoog is.
- Beschermt de cellen: dankzij de rijkdom aan antioxidanten beschermt spirulina onze cellen tegen schadelijke vrije radicalen.
- Vermindert vermoeidheid: spirulina is heel rijk aan vitamines en mineralen die ons energie geven. Chlorofyl helpt bij bloedarmoede.
- Helpt om af te vallen: spirulina zit namelijk boordevol voedingsstoffen en het helpt de bloedsuikerspiegel in balans te houden.
Afvallen met spirulina
Je kan met spirulina afvallen. De eiwitten uit spirulina bevorderen het verfijnen van ons figuur door te helpen bij de opbouw van onze spieren en het stimuleren van onze stofwisseling. Met een eiwitdieet kan je bovendien gezond en eenvoudig afvallen. Bij dit type dieet zal je lichaam haar vetreserves verbranden omdat er een lage aanbreng is van vetten en koolhydraten. Het gewichtsverlies gaat ten koste van je vetmassa waardoor je je spiermassa behoudt.
Het initiële snelle gewichtsverlies geeft je bovendien motivatie om verder te zetten. En tot slot leer je om goede eetgewoontes aan te nemen en een gezond gewicht te behouden
Spirulina & chlorella
Chlorella is een zoetwateralg, terwijl spirulina een zoutwateralg is. Chlorella is rijker aan chlorofyl dan spirulina. Spirulina bevat dan weer fycocyanine, een blauw pigment met krachtige antioxidatieve werking, en iets meer eiwitten dan chlorella. Chlorella heeft een stevige celwand die moet gebroken worden vooraleer de voedingsstoffen beschikbaar zijn voor opname. Bij spirulina is dit niet het geval.
Beide microalgen vullen elkaar perfect aan en vormen een bijzondere bron van essentiële voedingsstoffen. Chlorella en spirulina worden zowel afzonderlijk als in combinatie met elkaar gebruikt.
Producten met spirulina
Biotona heeft 3 producten met spirulina en/of chlorella. Je kan kiezen voor een mix van de twee algen (50/50), verkrijgbaar in een verpakking van 200 g of in shots van 2,2 g. Maar spirulina is ook apart verkrijgbaar in een verpakkingen van 200 g poeder. Wij raden aan om 5 g poeder (1 koffielepel) of 1 shot in 200 ml water of vruchtensap in te nemen. Bij voorkeur vóór de maaltijd (om de dag te starten of tussendoor als 10 uurtje of 4 uurtje). Een hogere (tot dubbele of drievoudige) dosering is mogelijk voor sporters, bij herstel na ziekte of operatie, zwangerschap, …
Waar komt spirulina vandaan?
Spirulina algen zijn typisch afkomstig uit Oost-Azië.
Ze worden er gekweekt in bassins onder strikt gecontroleerde omstandigheden waardoor ze vrij zijn van contaminanten. Na het oogsten worden de algen door middel van een superieur droogproces gedehydrateerd, zodat hun natuurlijke voedingswaarde behouden blijft.
Tegenwoordig worden ze ook in Europa gekweekt in afgesloten systemen (fotobioreactoren).