
Healthy Peru (deel 2)
Het kilometershoge Andesgebergte, de vruchtbare vulkaangronden en de jungle van de Amazone zijn slechts enkele voorbeelden van de zeer gevarieerde landschappen die Peru rijk is. De bijzondere gewassen die in Peru groeien en worden geteeld, zijn rijk aan voedingsstoffen waarvan de heilzame eigenschappen al vroeg door de Inca’s werden ontdekt. In deze aflevering bespreken we yacon, chia en gember.
Yacon komt oorspronkelijk voor in het Andesgebergte, maar wordt tegenwoordig ook in West-Europa geteeld. Deze plant wordt ook wel appelwortel genoemd vanwege de aangenaam sappige, zoete smaak en frisse bite die de yaconwortel heeft. In Peru wordt de wortelknol rauw verwerkt in salades en stamppotten, maar ook gefrituurd en gekookt. Daarnaast wordt een heerlijk sap geperst uit de geraspte wortel. De zoete smaak is afkomstig van inuline, dat in grote hoeveelheden in deze wortelknol voorkomt. Dit is een prebioticum wat wil zeggen dat het goeie darmbacteriën voedt en stimuleert. Biotona Yaconsiroop is een ideale natuurlijke zoetstof die gebruikt kan worden in smoothies, shakes en allerlei gerechten. Bovendien wordt de inuline niet gemakkelijk door het lichaam opgenomen, waardoor deze zoetstof geen dikmaker is.
Chia werd al zo’n 4000 jaar geleden geteeld door de Azteken in Mexico, die de gezondheidsvoordelen van deze zaden al kenden. Chia bevat van nature alfa-linoleenzuur, een omega 3-vetzuur dat bewezen gunstig werkt op het cholesterolgehalte. Biotona heeft zowel wit als zwart chiazaad in het assortiment, afkomstig van biologische teelt in Zuid-Amerika. Beide kunnen naar voorkeur op dezelfde manier worden gebruikt en bevatten dezelfde voedingsstoffen. Chia kan in brood en gebak worden verwerkt, maar ook in de muesli of als topping op een salade. Wanneer de zaden worden geweekt vormt zich een gelachtige substantie, wat ideaal is dus om vloeistoffen mee te binden. Zo kun je heel eenvoudig en zonder verhitting heel lekkere chiapudding maken.
NB: Beperk het gebruik van chiazaad tot maximaal 15 gram per dag.
Biotona Gember is afkomstig uit Peru. Deze is nog intenser en aromatischer van smaak dan de meer gangbare gember uit India. Volgens de Ayurvedische kruidenleer wordt gember al eeuwenlang ingezet om de spijsvertering te verbeteren, ontstekingen te bestrijden en om vitaal te blijven. Ook in het westen kennen we het gebruik van gember tegen reisziekte en (zwangerschaps)misselijkheid. Biotona Gember is ideaal om te gebruiken in hartige of zoete gerechten maar is ook zeer goed te gebruiken om shakes, sappen en thee een pittige toets te geven!