Wat is matcha?

Het drinken van een kom jadegroene matcha thee of een fancy matcha latte is een gezonde gewoonte die is overgewaaid vanuit Japan – waar matcha al honderden jaren wordt gedronken. Matcha is een bijzondere, verfijnde groene thee van de hoogste kwaliteit. Het barst van gezonde stoffen die niet alleen verkwikkend werken, maar die ook de natuurlijke afweer en de vetverbranding ondersteunen.

Wat is matcha?

Matcha is een totaal ander product dan ‘gewone’ groene thee. In plaats van het laten trekken van theebladeren, wordt het poeder van de fijngemalen theeblaadjes opgeklopt in heet water. Daarmee krijg je alle gezonde stoffen van de theebladeren binnen, tot wel vijftien keer meer dan bij een geïnfuseerde groene thee.

Bij matcha van de hoogste kwaliteit zijn er geen steeltjes of nerven in het poeder verwerkt. Deze matcha wordt uitsluitend gemaakt van overschaduwde, jonge theebladeren van de eerste pluk (in mei) die het rijkst zijn aan belangrijke voedingsstoffen. Bij de zorgvuldige verwerking tot matcha wordt ervoor gezorgd dat alle inhoudsstoffen intact blijven.

Bekijk alle matcha-producten

Hoe wordt matcha geproduceerd?

Echte matcha is afkomstig van theeplantages in Japan die hoger liggen dan 500 meter boven zeeniveau. Dit zorgt ervoor dat de theeplanten kunnen groeien zonder schade door insecten of ziektes. Drie tot vijf weken voor de oogst worden de theestruiken voor 90% overschaduwd met dekzeilen. Ter compensatie van het gebrek aan zonlicht maken de theeblaadjes extra bladgroen (chlorofyl) en aminozuren aan.

Premium ‘schaduwtheeën’ worden niet machinaal, maar met de hand geoogst: per tak een knop en de twee bovenste theeblaadjes. Afhankelijk van de duur van de overschaduwing zijn er verschillende smaken en samenstellingen te onderscheiden.

Biotona Matcha producten

Biotona Beginner’s Matcha

Is drie weken overschaduwd, olijfgroen van kleur en heeft een licht bittere smaak. Deze thee is ideaal als kennismaking met matcha. Daarnaast is deze thee prima te gebruiken in de keuken voor het maken van gebak, ijs of een smoothie.

 

Biotona Premium Matcha

Heeft vier weken schaduw gehad, is jadegroen en heeft een milde en zachte umami smaak. Deze thee is dan ook rijker aan L-theanine, theïne en chlorofyl dan Beginner’s Matcha. Premium Matcha is ideaal voor dagelijks gebruik.

 

Biotona Extra Premium Matcha

Is maar liefst vijf weken voor de oogst overschaduwd en is fris lentegroen van kleur. Deze thee is weer rijker aan L-theanine, theïne en chlorofyl dan Premium Matcha. De smaak is rijk, fruitig, zoetig en intens umami – voor de echte matcha liefhebber!

Hoe bereid je matcha?

Het bereiden van matcha is in Japan veel meer dan “gewoon” thee drinken. Men houdt er zelfs theeceremonies, deze heten ‘Chado’, wat letterlijk ‘de weg van de thee’ betekent. Hierbij staan fundamentele principes van harmonie, respect, zuiverheid en rust centraal.

Lees alles over de theeceremonies

 

Elk land heeft zijn eigen manier van thee drinken, maar 1 ding hebben ze allemaal gemeen, het is een moment van genot. Bereid matcha volgens de Japanse traditionele theeceremonie via onderstaand recept:

  1. Breng zacht (calcium-arm) en zuiver water* aan de kook en laat het afkoelen tot ongeveer 80º C.
  2. Doe 1 gram theepoeder (½ theelepel) in een kommetje en begiet dit met circa 100 milliliter water (70 – 100 ml).
  3. Klop de thee zo’n vijftien seconden met een speciale bamboo whisk tot het schuimt en al het poeder is opgeklopt.
  4. Geniet van de bijzondere smaak en het verkwikkende effect!

Matcha bereidingswijze

Matcha kan je ook puur met ijskoud water of “on the rocks” drinken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan matcha ook toevoegen aan je favoriete smoothie of shake, warm drankje, of je kan ze in ijs verwerken of in gebak of in gastronomische gerechten en zelfs in kruiden!

*Zacht water bevat nauwelijks calcium. Zuiver water bevat geen verontreiniging of chemische stoffen. Een waterfilterkan zuivert kraanwater en verwijdert calcium. Dit komt ten goede van de kwaliteit en smaak van de thee. Hiervoor wordt ook Spa Reine gebruikt dat nauwelijks mineralen bevat en zeer zuiver is.

Waarom is matcha zo gezond?

Het groene theepoeder is zeer rijk aan celbeschermende antioxidanten (tanninen, polyfenolen zoals catechines en EGCG), geeft een langdurige energieboost dankzij de theïne en werkt tegelijkertijd ontspannend dankzij L-theanine.

Daarbij is matcha rijk aan vitamines (vitamine B, C en E), mineralen, sporenelementen, chlorofyl en aminozuren. Het is bewezen dat matcha de vetverbranding ondersteunt wat ideaal is voor gewichtsbeheersing. Ook de algehele vitaliteit en de natuurlijke weerstand varen wel bij het drinken van matcha.

Bovendien is matcha een perfect alternatief voor koffie omdat het je alerter en energieker maakt zonder dat je nerveus wordt.

Aanbevolen hoeveelheid per dag

Met 1 à 3 kopjes matcha, bereid zoals hierboven aangegeven, heb je voldoende. Aangezien matcha theïne bevat, drink je deze best voor 16u.

Je kan natuurlijk ook Biotona Matcha caps innemen. De aanbevolen hoeveelheid van 2 à 5 capsules per dag komt overeen met 1 à 3 kopjes matcha.

 

Recepten met matcha