Wat is cacao?

Oorspronkelijk werd cacao gebruikt door de Azteken en Maya’s bij spirituele rituelen, maar werd door de Spanjaarden in Europa geïntroduceerd. Sindsdien wordt het vooral verwerkt in chocolade. Helaas is chocolade over het algemeen niet erg gezond te noemen door de vele suikers en vetten die eraan worden toegevoegd. Rauwe cacao daarentegen is een gezonde lekkernij boordevol antioxidanten om onbezorgd van te genieten.

Wat is cacao?

Cacao wordt gemaakt van de bonen van de Theobroma cacao, een boom die groeit op de vruchtbare gronden van de wouden in Zuid en Midden-Amerika. Je treft er drie belangrijke boomsoorten aan: Criollo, Forastero (met onder andere de Arriba-variëteit) en Trinitario. Cacaopoeder wordt via een ambachtelijk proces door koude persing gewonnen uit gefermenteerde en zongedroogde cacaobonen.

Wat is het verschil tussen cacao en rauwe cacao?

Cacaopoeder dat in de supermarkt verkrijgbaar is, wordt verwerkt op een manier waarbij veel actieve stoffen en nutriënten verloren gaan. Bovendien bevat het dikwijls veel additieven die calorierijk zijn en slechts een heel klein percentage cacao. Rauwe cacao is cacao waarin alle vitale voedingsstoffen nog aanwezig zijn. Om deze vitale voedingsstoffen te behouden mag deze niet boven 42°C verhit worden. Rauw betekent bovendien dat de cacao niet bewerkt is, maar verkregen wordt door koude persing uit gefermenteerde en zongedroogde cacaobonen. Zo behoudt de cacao alle gezonde fytonutriënten en antioxidanten. Voor dit traditionele productieproces worden de rijpe cacaopeulen handmatig geoogst. De bonen worden ongeveer een week gefermenteerd onder continu roeren (om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet te hoog oploopt). Dit fermentatieproces zorgt voor de ontwikkeling van de complexe smaken en typische karakteristieken. Na de fermentatie worden de bonen gedroogd onder gecontroleerde temperatuur en vermalen tot een ultrafijne pasta. Na zeven blijft de cacaoboter en de cacaocake over. Deze cacaocake wordt dan verwerkt tot poeder.

Wat zijn de voordelen van rauwe cacao?

  1. Cacao, een antioxidantenboost: Cacao heeft van nature een krachtige antioxidatieve werking door de aanwezigheid van grote hoeveelheden polyfenolen. Afhankelijk van het toegepaste productieproces, kan er echter een sterke daling zijn van het gehalte aan cacaopolyfenolen. Alleen rauwe cacao garandeert het behoud van een maximum aan polyfenolen.
  2. Verslingerd aan chocolade: Sommige mensen hebben echt een passie voor chocolade. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat cacao voor een lichte euforie zorgen, waarschijnlijk door de stimulatie van het tryptofaantransport in de hersenen. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat helpt om angsten te verminderen omdat het de precursor of voorloper is van serotonine, een neurotransmitter* waarvan een tekort kan leiden tot depressie. Cacao bevat bovendien het lichaamseigen amfetamine fenylethylamine dat chemisch gezien op de neurotransmitters adrenaline, dopamine en serotonine lijkt, die ons humeur sterk beïnvloeden. 
  3. Cacao verbetert de alertheid: dit komt omdat cacao ook methylxanthines zoals cafeïne en theobromine bevat. Deze laatste is een afgeleide van cafeïne en verbetert net als cafeïne de alertheid.
  4. Gezonde alternatief voor cacaodrink: raw cacaopoeder is een gezond alternatief voor de alom bekende cacaodrink of -fantasie? In gewone cacaodrinks zit vaak heel weinig cacao, maar wel veel suiker (tot wel 75 %!) en toegevoegde vitaminen. Raw cacaopoeder bevat van nature veel vitaminen en mineralen en moet nauwelijks gezoet worden. Als je het toch zoeter wilt, gebruik dan kokosbloesemsuiker of stevia.
  5. Bron van magnesium: cacao is rijk aan magnesium, een essentieel mineraal dat nodig is bij heel wat lichaamsfuncties. Zo is het o.a. van belang bij de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen. Daardoor helpt het bij het goed functioneren van de spieren (strekken en samentrekken). Magnesium gaat bovendien vermoeidheid tegen doordat het het energiemetabolisme ondersteunt.

Recepten met rauwe cacao

Puur en raw cacaopoeder is dus een echt superfood. Het zit boordevol antioxidanten waardoor het onze cellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Het heeft daarnaast een gunstig effect op de gemoedstoestand en de alertheid en het is een natuurlijke bron van magnesium, waardoor het ons meer energie geeft.

Recepten