Recept
Chocolate buckwheat granola
Boekweit wordt meestal beschouwd als een graan, maar is eigenlijk het zaad van de breedbladige Fagopyrum esculentum. Boekweit is glutenvrij, een goede bron van proteïnen (tot 15 % van het zaad) en bevat weinig verzadigde vetten. De knapperige gekiemde zaden zijn een heerlijke toevoeging aan muesli en granola. De boekweitzaden van Biotona zijn vrij uniek want ze worden gekiemd. Het kiemen ontgrendelt de sluimerende levenskrachten in de zaden en dit brengt heel wat positieve eigenschappen met zich mee. Zo zijn gekiemde zaden veel vlotter verteerbaar en zijn alle waardevolle voedingsstoffen beter biobeschikbaar. Dit komt omdat ze zijn afgebroken tot hun eenvoudigste vorm (bijvoorbeeld koolhydraten tot suikers). Na het spruiten worden de zaden 24 u gedroogd bij maximaal 42°C. Deze verwerking garandeert de hoogste kwaliteit, alsook het behoud van nutriënten en enzymen. Ze is niet te vergelijken met de standaard commerciële verwerking van zaden en granen waarbij gemakkelijk temperaturen tot 100°C worden bereikt.
Ingrediënten | |
---|---|
Biotona Boekweit, gespruit | 1 kopje |
Grof gehakte amandelen | ½ kopje |
Kokos flakes | ½ kopje |
Biotona Pompoenpitten | ¼ kopje |
Biotona Hennepzaad | ¼ kopje |
Himalaya zout | ¼ theelepel |
Kaneel | ½ theelepel |
Biotona Cacaopoeder | ¼ kopje |
Kokosolie | 3 eetlepels |
Esdoornsiroop | 3 eetlepels |
Vanille-extract | 1 theelepel |
Benodigdheden |
---|
Oven |
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Meng de gekiemde boekweit, de amandelen, de kokosflakes, de pompoenpitten, de hennepzaden, het zout, de kaneel en het cacaopoeder in een mengkom.
- Doe de esdoornsiroop en de kokosolie in een kleine pan en smelt het op laag vuur.
- Voeg het gesmolten mengsel toe aan de kom met de droge ingrediënten, samen met vanille-extract.
- Meng goed tot alle zaden goed bedekt zijn, gebruik je handen voor het beste resultaat.
- Verdeel de muesli gelijkmatig over een bakplaat en bak 6-8 minuten.
- Bewaar in een gesloten pot op kamertemperatuur.