Verstop gezonde groente als lekkere verrassing
Handige tips voor bezorgde ouders
Soms willen kinderen gewoonweg geen groente eten. Elke avond is het weer een gevecht om dat bordje gezondheid naar binnen te krijgen. Als dat steeds moeilijker wordt, kun je als ouders wanhopig raken. Je wilt nu eenmaal dat je kroost gezond eet en het allerbeste binnenkrijgt. Het gevolg? Zowel ouders als kinderen komen in een vicieuze cirkel terecht en het is niet meer gezellig aan tafel. Staak de strijd, gebruik je creativiteit en maak gezond eten weer leuk.
Groente en fruit = gezond eten
Groente en fruit zijn belangrijk voor een gezond lichaam. Ze zijn rijk aan antioxidanten, vitaminen, mineralen, vezels en andere plantaardige voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Vitamine C en E bijvoorbeeld ondersteunen het immuunsysteem en ijzer speelt een essentiële rol bij de bloedaanmaak. Magnesium is goed voor het hart, kalium is goed voor de bloeddruk en calcium is belangrijk voor de botopbouw. De oplosbare vezels in groene groente houden het cholesterolgehalte op peil en de niet oplosbare vezels zijn goed voor de spijsvertering. We moeten er dus voor zorgen dat we deze gezonde stoffen dagelijks binnenkrijgen. Met kinderen is dat niet altijd even gemakkelijk.
Het Voedingscentrum heeft precies berekend hoeveel groente en fruit kinderen nodig hebben:
Peuters van 1-3 jaar:
Groente: 50-100g per dag (1-2 opscheplepels)
Fruit: 150g per dag (1,5 stuk)
Jonge kinderen van 4-8 jaar:
Groente: 100-150g per dag (2-3 opscheplepels)
Fruit: 150 g per dag (1,5 stuk)
Kinderen van 8-12 jaar:
Groente: 150-200 per dag (3-4 opscheplepels)
Fruit: 200 g per dag (2 stuks)
Fruit is vaak het probleem niet. Schoongemaakt of in een sapje hebben je kids ze zo binnen! Meestal zijn het de groenten die voor problemen zorgen omdat veel kinderen ze niet lusten of een vooropgezette mening hebben dat groente vies smaakt. Herken je dat? Gelukkig zijn er slimme tips en tricks om groente eten weer leuk te maken.
1) Verspreiden
Je hoeft gezonde groente niet alleen ’s avonds voor te schotelen, wanneer je ze over de dag verdeelt, kom je al snel aan de voorgeschreven hoeveelheid en valt het ’s avonds mee met de hoeveelheden. Dus geef als tussendoortje snoeptomaatjes, stukjes komkommer of worteltjes om te knabbelen. Helemaal lekker: worteltjes en komkommer met een hummus dipsaus. Dubbel gezond, want de dip is gemaakt van gezonde en eiwitrijke kikkererwten
2) Feestschotel
Op een feestje doen ‘speelse groenten’ in plaats van spekkies en chips het heel goed. Maak een feestelijke schotel met gesneden reepjes wortel, komkommer, cherrytomaatjes, selderij, paprika en bloemkoolroosjes en maak er een lekkere yoghurtdip bij. Voor je het weet is alles op!
3) Smoothie
Doe een banaan met wortel, komkommer, paprika en wat blaadjes spinazie in de blender en maak er een mooie shake van. Zo drinken je kids binnen de kortste keren hun groenten schoon op!
4) Supersaus
Pasta met een lekkere rode saus waarin je groenten verstopt is een heerlijk avondmaal. Gebruik uien, tomaten, wortel, courgette en paprika en pureer de saus. Heerlijk met wat geraspte kaas erover!
5) Laat ze meedoen
Betrek je kinderen bij het koken en laat ze eens zelf groenten uitzoeken bij het schap in de supermarkt. In de keuken laat je ze de groenten wassen en ze mogen met jou in de pan roeren en proeven. Dit maakt nieuwsgierig naar het resultaat en helpt de tegenzin te overwinnen!
6) Soepie gezond
Maak een lekker soepje en verwerk daar groenten in die je met de staafmixer pureert, Denk hierbij aan bijvoorbeeld pompoen-wortel- of tomaten-groentensoep Serveer het in een vrolijke soepkop met een lekkere soepstengel erbij om het extra leuk te maken.
7) Groente-omelet
Yam, yam, met een geklutst eitje worden roergebakken groenten een heerlijke omelet die het goed doet op het bord! Lekker met bijvoorbeeld champignons, prei en paprika en verse kruiden.
8) Supergreens
Biotona Bio Supergreens Raw maken het mogelijk op een snelle manier extra groenten toe te voegen aan bijvoorbeeld een smoothie. Supergreens poeder is samengesteld uit groene groenten, gezonde grassen en zeewier en is supergeconcentreerd. Door vriesdroging blijven alle voedingsstoffen behouden bij de productie van het poeder. Dagelijks een theelepeltje door een smoothie, soep of omelet geeft de maaltijd een gezonde superboost!
Klaar om verstoppertje te spelen met je kinderen? Klik hier voor enkele receptjes voor heerlijk kleurrijke smoothies.