Recept
Appelcake met boekweit en gember
Wat is er nu lekkerder dan een heerlijk geurende, vers gebakken cake? Deze glutenvrije boekweit cake is snel klaar en je hebt de komende paar dagen een gezond tussendoortje voor op het werk, op school of gewoon voor thuis.
Boekweit is van nature glutenvrij, het is dan ook geen graansoort maar een zaad. Het is bovendien een goede bron van eiwitten (tot 15% van het zaad) en is rijk aan de essentiële aminozuren arginine en lysine, die in veel granen ondervertegenwoordigd zijn.
Deze cake krijgt extra pit dankzij de toevoeging van Biotona Gember. Deze gember is afkomstig uit Peru en is nog intenser en aromatischer van smaak dan de meer gangbare gember uit India.
Ingrediënten (Voor een springvorm van 20 cm) | |
---|---|
Boekweitmeel (of half boekweitmeel en half speltmeel) | 180 g |
Kokossuiker | 80 g |
Biotona Gember | 1 theelepel |
Bakpoeder | 1 theelepel |
Zuiveringszout | ½ theelepel |
Fijne zeezout | ¼ theelepel |
Kaneel | 1 theelepel |
Amandelmelk, ongezoet | 120 ml |
Sinaasappelsap | 120 ml |
Esdoornsiroop | 2 eetlepels |
Kokosolie, gesmolten (vervanger: olijf- of druivenpitolie) | 60 ml |
Appels, zoet en sappig | 2 |
Geschaafde amandelen | Een handvol |
Benodigdheden |
---|
Mengkom, garde, springvorm van 20 cm, bakpapier, oven |
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Hak fijn.
- Voeg de bloem, kokossuiker, Biotona Gember, bakpoeder, zuiveringszout, zout en kaneel toe aan de mengkom. Meng goed.
- Voeg de amandelmelk, sinaasappelsap, esdoornsiroop en olie toe. Gebruik vervolgens een garde om tot een glad beslag te mengen maar mix zeker niet te lang.
- Meng ook de gehakte appels erdoor.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten licht in. Stort het cakebeslag uit in de vorm.
- Bestrooi met geschaafde amandelen. Bak 23-25 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is.
- Laat volledig afkoelen alvorens het uit de vorm te halen.