
Matcha: overheerlijk én supergezond!
Dat groene thee gezond is, was al langer bekend. Maar wist je dat matcha, de verfijndere versie daarvan, nóg meer voedingsstoffen en antioxidanten bevat? Geen wonder dat gezondheidsgoeroes erbij zweren. Wil je ook weten waarom veel mensen helemaal verslaafd zijn aan matcha? Wel, in deze blog vertellen we je alles wat je wilde weten over deze koning van de groene thee.
WAT IS MATCHA?
Matcha is een verfijnde groene thee uit Japan. Dit topproduct was eeuwenlang enkel bedoeld voor de bevoorrechte klassen. Het wordt gekweekt en verwerkt op een manier die de hoogste kwaliteit oplevert: van verse en jonge theeblaadjes die traditioneel met de hand geplukt worden (tencha). 2 tot 5 weken voor de oogst worden de theestruiken voor 90% overschaduwd door dekzeilen. Door het gebrek aan zonlicht maken de blaadjes ter compensatie extra chlorofyl en aminozuren aan. Dit zorgt ook voor de diepgroene kleur en de milde smaak. De tencha worden vermalen tot matcha, een ultrafijn groen poeder dat geen stengels of bladnerven, maar enkel bladvlees bevat.

WAAROM IS MATCHA ZO GEZOND?
Het is bewezen dat matcha de vetverbranding en de gewichtsbeheersing ondersteunt, de natuurlijke afweer versterkt, cellen tegen vrije radicalen beschermt, de bloedcirculatie en de algemene vitaliteit verbetert. Matcha beschermt je cellen tegen vrije radicalen doordat het zo rijk is aan antioxidanten (tannines, polyfenolen, catechines). Het chlorofyl die in matcha zit, bindt dan weer de schadelijke metalen in je lichaam en voert ze af. Het detoxt je lichaam dus. Verder is het grote voordeel van matcha dat het de voordelen van cafeïne heeft: je wordt er alerter en energieker van, maar niet de nadelen, zoals hartkloppingen en nervositeit.
WAT ZIJN DE VERSCHILLENDE SOORTEN MATCHA?
Biotona heeft drie verschillende soorten matcha. Het verschil zit in de smaak, die dan weer bepaald wordt door de duur van de overschaduwing, de grootte van de blaadjes, de manier van werken van de boer en de groeiplaats van de thee.
1. Biotona Beginner’s Matcha
Zoals de naam al zegt: dit is de ideale instapper om kennis te maken met matcha, voordat je eventueel overstapt naar nog fijnere soorten. De bladeren zijn afkomstig van de eerste pluk en worden geoogst na een overschaduwing van 3 weken. Vervolgens worden ze machinaal vermalen met keramische parels. Het verkregen groene poeder is qua smaak erg krachtig. Deze beginner’s Matcha is behalve voor thee, ook heel geschikt voor in de keuken en geeft een frisse toets aan smoothies, shakes en gebak.
2. Biotona Premium Matcha
Deze matcha is het product van de eerste lenteoogst begin mei. De thee heeft een rijk aroma met fruitige accenten en is tegelijk mild, lichtbitter, zacht, zoet en licht verteerbaar. De theestruiken voor deze matcha worden gedurende 4 weken overschaduwd. Na het oogsten wordt de thee vermalen met ambachtelijke granieten molens. Perfect voor een dagelijks kopje ultraverfijnde thee.
3. Biotona Extra Premium Matcha
Deze beperkte oplage komt uit de eerste lenteoogst van begin mei en behoort tot de kwalitatieve top binnen de biologische matcha-soorten. Hij heeft een felle jadegroene kleur en is zoet maar tegelijk mild, licht, fruitig, fris en heeft een intens aroma. De thee wordt gedurende 5 weken overschaduwd en vermalen met ambachtelijke granieten molens tot een ultrafijn felgroen poeder. De echte matchaliefhebber kiest voor deze fijnste soort.
HOE BEREID JE MATCHA?
Je kunt matcha op verschillende manieren bereiden. De meest bekende is de theevorm. Je doet dan 1-2 gram (een halve theelepel) poeder in een kommetje en drukt herhaaldelijk met de whisk oftewel bamboe garde om klonters te voorkomen. Voeg 70-100 ml warm water toe dat niet warmer is dan 80°C. Vervolgens klop je de thee gedurende 15 seconden met de whisk op tot een schuimige vloeistof.
Een andere mogelijkheid is een matcha latte. Daarbij doe je matcha in een kommetje, voeg je een eetlepel warm water toe en meng je dit met de whisk tot een gladde pasta. Voeg vervolgens 60 ml water van 80°C toe en klop dit met de whisk op met een snelle beweging, zodat er een schuimlaagje ontstaat. Klop de melk op, voeg dit toe aan de matcha en klaar is je matcha latte.
Verder kun je matcha ook gebruiken in gebak, fruitsappen, smoothies en granola. Recepten hiervoor vind je op de Instagram van Biotona.

WANNEER DRINK JE MATCHA?
Goede momenten voor een lekker kopje matchathee of een matcha latte zijn:
- Voor het sporten. Het drinken van de groene thee helpt je extra calorieën te verbranden en is goed voor je uithoudingsvermogen.
- Voor je naar je werk gaat of als je moet studeren. Matcha is goed voor je concentratie. Ook helpt het je stress te verlichten, door het ingrediënt L-theanine. Een extra voordeel is dat het ook een positieve invloed heeft op leercapaciteiten en geheugen.
- Als oppepper bij een dipje. Zoals gezegd is matcha een energiedrankje, maar dan zonder nadelen zoals hartkloppingen en nervositeit. Een voordeel is ook dat matcha zijn energie langzaam vrijgeeft in je bloedbaan. Perfect om bijvoorbeeld een namiddagdipje te counteren.
Beperk het aantal kopjes tot 4 per dag en vermijd het drinken van Matcha na 16u. Doordat Matcha theïne bevat kan dit je uit je slaap houden wanneer je het te laat op de dag consumeert.
IS MATCHA GOED VOOR IEDEREEN?
Groene thee staat bekend als een gezond drankje en wordt om deze reden ook vaak tijdens de zwangerschap gedronken. Toch raden artsen aan om in de laatste drie maanden van de zwangerschap en tijdens de borstvoeding geen groene thee te drinken. De werkzame stoffen in groene thee, polyfenolen, blijken namelijk een vernauwende werking te hebben op de Ductis Botelli, het extra bloedvat van een ongeboren baby. Het risico op sluiten van de DB doet zich vooral in die laatste maanden voor. Ook is het wegens het opwekkende effect niet aangeraden om jonge kinderen matcha te laten drinken.
HOE HERKEN JE EEN GOEDE KWALITEIT MATCHA?
De beste matcha thee heeft deze eigenschappen:
- Goede matcha komt uit Japan. Als de matcha uit andere werelddelen komt, dan is het eigenlijk geen matcha. Dan is het gewoon groen theepoeder.
- De smaak van goede matcha is niet bitter. Bitterheid ontstaat doordat er meerdere keren na elkaar geoogst wordt. Matcha die bitter smaakt is dus meestal van lagere kwaliteit. Een goede matcha is zacht, romig en subtiel van smaak.
- Meestal is een goede matcha iets duurder, omdat het productieproces heel arbeidsintensief is. Je betaalt voor een goede matcha gemiddeld zo’n 25 à 50 euro per 100 g.
- Vaak wordt er aan minder goede matcha suiker of kleurstoffen toegevoegd. Kwalitatieve matcha heeft geen toevoegingen.
- Goede matcha heeft een felgroene kleur. Heeft de matcha een bruine of gele kleur, dan is het poeder van slechte kwaliteit.
- Een matcha van goede kwaliteit is fijn en zacht. Een matcha van mindere kwaliteit is grover en bevat meer korrels.
HOE BEWAAR JE MATCHA?
Matcha bewaar je best op een koele (eventueel in de koelkast), droge en donkere plaats.