
Hoe gezond zijn sprouts?
Eet jij wel eens sprouts of kiemen? Deze knapperige smaakbommetjes zijn niet alleen lekker, maar ook supergezond en goed verteerbaar. Ze verrijken je gerechten met de ontluikende kracht van een plant in wording.
Kiemkracht
Zaden die net ontsproten zijn bevatten een ongekende kracht! Ze bevatten alle vitale stoffen die een kiem nodig heeft om te overleven nadat hij is ontsproten. Een zaadje ontkiemt pas als het in aanraking komt met water en wanneer de temperatuur ideaal is (± 20°C). Dit is het moment waarop alle remmen los gaan. Alle voedingsstoffen die in het zaadje in sluimerstand stonden, komen tot leven en voeden het plantje in wording. Kiemen zitten dan ook barstensvol voedingsstoffen (en enzymen) die ook nog eens heel gemakkelijk worden opgenomen in je lichaam.
Kiemen in je eten
Gespruite zaden ofwel sprouts vormen een supergezonde, knapperige toevoeging aan gerechten. Je kunt je muesli ermee verrijken of sprouts toevoegen aan de soep of salade. Ook een smakelijke sandwich geef je een extra powerboost met een topping van gekiemde zaden.
Ecovriendelijk
Kiemen behoren tot de meest geconcentreerde bronnen van vitaminen, mineralen, enzymen en aminozuren die er bestaan. Er is maar weinig voedsel dat bij de productie zo weinig tijd en energie kost, waardoor sprouts ook het kenmerk eco-vriendelijk verdienen.
Scheurbuik
Voordat men ontdekte dat citrusfruit (vitamine C) dé remedie was tegen scheurbuik, werden er al kiemen gebruikt om de dodelijke aandoening onder zeelieden in de 17e eeuw te bestrijden. Kapitein James Cook gebruikte een drank op basis van o.a. kiemen en bereikte zijn verre bestemming zonder ook maar één bemanningslid te verliezen!
Enzymen
Gekiemde zaden bevatten een veel hoger gehalte aan enzymen dan de volwassen groente. Enzymen zijn in ons lichaam nodig voor de vertering, de opbouw van weefsels en het vrijmaken van energie. Droge zaden bevatten enzymen in een inactieve vorm die worden geactiveerd bij het ontkiemen.
Eten dus die kiemen!
Biotona SuperSprouts
Biotona kiemde de zaden van biologische zonnebloem, pompoen, boekweit, broccoli, bruine gierst, haver, sesam, alfalfa en rode quinoa om zo een combinatie van sprouts te kunnen bieden uit de allerbeste kiemzaden. Het kiemen vindt onder gecontroleerde omstandigheden plaats waarna de kiemen langzaam worden gedroogd bij een maximale temperatuur van 42°C. Zo blijven alle voedingsstoffen en enzymen behouden. Biotona SuperSprouts zijn van biologische oorsprong en zijn heerlijk knapperig en rijk aan smaak.
Kiemen bevatten:
- ‘Langzame’ koolhydraten
- Eiwitten
- Onverzadigde vetzuren
- Antioxidanten
Gezondheidsvoordelen van kiemen
- Goed voor hart en bloedvaten
- Goed voor de bloedsuikerspiegel
- Antioxidant en ontstekingsremmer