Recept
Spirulina en rode bieten dumplings
Al sinds jaar en dag worden de blauwgroene en magentarode pigmenten uit respectievelijk spirulina en rode biet als natuurlijke kleurstof gebruikt in voedingsmiddelen en in de kunst. Maar deze pigmenten geven niet alleen een mooie kleur, ze zijn ook unieke en heel waardevolle antioxidanten.
Rode biet is bovendien een rijke bron van (fyto)nutriënten, maar vooral de hoeveelheid nitraten geeft deze rode grootheid haar unieke eigenschappen. Nitraten geven een boost aan ons uithoudingsvermogen omdat ze de bloeddoorstroming verbeteren.
Spirulina heeft dan weer een uitzonderlijk hoog eiwitgehalte (minimaal 60-70 %). Het bevat bovendien alle essentiële aminozuren in vrij grote hoeveelheden en is daarmee een perfecte alternatieve eiwitbron voor vegetariërs of veganisten.
Ingrediënten (Voor 4 porties) | |
---|---|
Patentbloem (glutenvrije bloem) | 300 g |
Heet water | 200 ml |
Himalaya zout, fijn | 1 theelepel |
Biotona Spirulina | 1 theelepel |
Biotona Rode Biet | 2 theelepels |
Voor de vulling: | |
Spinazie | 500 g |
Olijfolie | 1 eetlepel |
Knoflook, fijngehakt | 2 teentjes |
Peper en zout | Naar smaak |
(Optioneel) Amandel-fetakaas | 80 g |
Benodigdheden |
---|
2 mengkommen, deegroller, rond mes of glassnijder |
- Zeef de helft van de bloem in 1 mengkom en de andere helft in de tweede mengkom. Voeg een halve theelepel fijn zout toe aan elke kom. Voeg vervolgens de superfoods poeder toe aan de kommen, spirulinapoeder aan de ene en bietenpoeder aan de andere. Meng met een houten lepel tot één geheel.
- Giet 100 ml heet water in de eerste kom. Meng het mengsel met een houten lepel. Kneed vervolgens het mengsel met je handen tot een glad en elastisch deeg. Indien je glutenvrij deeg gebruikt, kan je eventueel een beetje bloem of water toevoegen om de consistentie aan te passen. De consistentie kan anders zijn doordat elke glutenvrije bloemmix net iets anders werkt. Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in keukenfolie (zodat het niet uitdroogt) en laat het 30 minuten rusten. Herhaal hetzelfde proces met de bloem in de tweede kom.
- Terwijl de deeg rust, bereid je de vulling. Fruit de spinazie met 1 eetlepel olijfolie, look, peper en zout, totdat het overtollige vocht uit de spinazieblaadjes verdampt. Als extraatje, kan je eventueel verkruimelde amandel-fetakaas toevoegen. Laat volledig afkoelen.
- Strooi een beetje bloem op een schoon, plat oppervlak. Strooi eveneens een beetje bloem op een van de ballen en rol tot een dunne laag (2-3 mm). Gebruik een rond mes of glassnijder om kleine cirkels mee uit te snijden. Schep een theelepel van de spinazievulling (of een andere dumpling vulling naar keuze) in het midden van de cirkel, vouw het dicht en sluit het door te drukken met je vork op de buitenste randen.
- Herhaal het proces tot je geen deeg meer over hebt.
- Kook de dumplings in licht gezouten water. Kooktijd bedraagt min of meer 2 minuten vanaf het moment dat de dumplings op het oppervlak beginnen te drijven.